Tuesday, May 24, 2011

Kehidupan Alam Realiti atau Fantasi?


Assalamualaikum pembaca blog dan pengunjung yang terjumpa blog saya. Pertamanya saya megucapkan terima kasih kepada pengunjung yang sudi meluangkan masa untuk baca. Maklumlah, tidak ramai yang suka membaca article atau sebarang bentuk penulisan. Menyusuri kehidupan yang sebenar mampukah kita???

Kita sebagai umat Islam, faham Islam, beramal dengan Islam. Sedarkah kita bahawa kita mampu jaga Iman kita?? Sedarkah anda? Cukup ke Sembahyang kita? Kuat ke "hati" kita menahan godaan keadaan semakin sosial kini? Kekadang kita sedar dan yakin kita mampu untuk tempuhi semua ni, kita yakin kita mampu kawal IMAN kita.

Dan kesalahan kita, "apa aku kisah, biarkan sajalah mereka dengan kehidupan mereka", "bukan aku gangu mereka pun". Ini kita selalu dengar dan kita lakukan. Betul tak??

Ringkasnya, saya ingin berkongsi dan mengajak pembaca blog agar teruskan kuat IMAN, HATI, DIRI kita agar terus mengikut Syariat Islam seperti mana kita perolehi ilmu dari guru-guru ustaz-ustaz atau dari mana-mana saja sumber ilmu.


Tidak salah kita berkehidupan bersosial, tetapi biarlah kita mengikut apa yang disuruh oleh Allah dan meninggalkan apa yang dilarang oleh Allah. Hidup di dunia ni hanya sementara. Dan nikmat didunia, kehidupan dunia HANYALAH KHAYALAN semata-mata.

Kepada mereka yang belajar bidang AGAMA saya nasihatkan agar kuatkan iman, diri, dan hati. Jagalah "hati" "diri" dan "iman" anda sebagaimana anda menjaga Air Sembahyang daripada BATAL. Hayati baik-baik yea. 

Saya sendiri belajar agama Islam, tahu hukum hakam, cukup solat insyaAllah, tetapi amat sukar bila menjalani kehidupan bersosial. Sebagai contoh, saya pernah kerja Deliver Domino Pizza, BUKAN saya nak salahkan Domino  Pizza tapi nak cerita kesusahan saya mengawal diri, nafsu dan Iman. Bayangkan ketika sedang menghantar Pizza dan pintu dibuka, customer girl berseluar pendek keluar, ada yang nampak "terjojol keluar", ada yang macam2 lagi seksinya. Mampukah mengawal diri,nafsu dan iman daripada terCALAR???? hari-hari berhadapan dugaan yang susah dikawal.

Sama-samalah Muhasabah Diri, Kuatkan Iman. Dunia kita semakin hampir hari Qiamat. Ke Syurga Ke Neraka? Kemana Allah letak Kita???? Think about that

No comments:

Post a Comment